Cultura Marului

Protectia livezilor de mere impotriva focului bacterian (Erwinia amylovora)

Boala este cauzata de o bacterie – Erwinia amylovora (bacterioza).
Focul bacterian s-a dovedit a fi un una dintre cele mai periculoase boli care afectează plantaţiile de măr şi de alti pomi fructiferi si ornamentali prin pagubele pe care le poate produce.

Conditiile favorizante aparitiei bolii

Focul bacterian este favorizat de intrunirea urmatoarele conditii meteorologice: vant, precipitatii, umiditate in aer ridicata si temperaturi cuprinse intre 10-30 grade C.

Anumite studii releva ca focul bacterian are o anumita ciclicitate de 7-8 ani, in functie de manifestarea in primavara a conditiilor meteorologice prezentate mai sus.

Simptomele focului bacterian

Intrunirea in primavara a condiţiilor meteorologice favorabile mentionate mai sus duce la activarea agentului patogen care poate să atace frunzele, formaţiunile fructifere, ramurile şi chiar pomul în întregime.

Primul si cel mai important simptom al acestei boli, vizibil primăvara devreme, este “focul – sau arsura” manifestata in perioada înfloritului, cand florile deschise sunt infestate cu bacteria purtata de vant sau insecte de la pomii infestati din zonă.

Efectele focului bacterian:

Inflorescenţele atacate de boală se brunifică şi se usucă.
Florile se brunifică, se înnegresc si se ofilesc.
Frunzele se veştejesc
Lăstarul (varful acestuia) se apleacă sub formă de baston şi se înnegreşte.
Fructele atacate de focul bacterian se brunifică.
Ramurile şi tulpina pot prezenta ulceraţii şi se pot usca, iar in acest caz moare întreg pomul şi are aspectul de ars de foc, de unde provine şi denumirea de focul bacterian.

În faza infloritului, la recunoasterea simptomelor focului bacterian se face un tratament preventiv cu Aliette de la Bayer – 0,3%.
Dacă perioada înfloritului se prelungeşte datorită temperaturilor mai scăzute şi precipitaţiilor, se poate aplica chiar si un al doilea tratament cu Aliette.

Dacă boala se manifestă în perioadele următoare de vegetaţie, se intervine cu Champion, Funguran, Super Champ.

Masuri preventive

Foarte important pentru protectia culturii sunt măsurile preventive de igienă fitosanitară, la care se adaugă cultivarea soiurilor şi portaltoilor rezistenţi, care pot diminua atacul acestor agenţi patogeni precum si tratamentele chimice preventive din toamna si primavara.

Igiena fitosanitară – tăierea ramurilor afectate de această boală, cu 20 de cm mai jos de locul până unde s-a întins uscăciunea şi distrugerea lor prin ardere. Dacă este afectat tot pomul, se scoate şi se arde pentru a nu constitui un focar de infecţie.

Referitor la tratamentele chimice, primele stropiri preventive se efectuează toamna târziu după căderea frunzelor şi primăvara devreme, înainte de umflarea mugurilor cu piatră vânătă 2% sau alte substanţe cuprice ( Champion – 0,3%).

ATENTIE: Simptomele pot fi adesea confundate cu cele ale altor boli care apar la pomii fructiferi.

Boli cu care poate fi confundat focul bacterian

Focul bacterian poate fi confundat cu alte boli sau cu atacul unor dăunători, care prezintă simptome asemănătoare.
Cancerul sau uscarea ramurilor pomilor, care debutează în cursul perioadei de vegetaţie şi evoluează rapid până toamna târziu.
Gândacul sfredelitor al lăstarilor provoacă lăstarilor tineri de măr simptome asemănătoare focului bacterian.
Adultii atacă lăstarii erbacei, pătrunzând prin ţesuturile tinere de la baza acestora sau chiar a mugurilor.

This entry was posted in Pomicultura and tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.